Web Analytics Made Easy - Statcounter

«جعفر قنادباشی» تحلیلگر مسائل آفریقا با اشاره به سالگرد انقلاب‌های یمن و مصر در تشریح دلایل وقوع و موانع به ثمر رسیدن این انقلاب‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مبنای انقلاب مصر را باید نارضایتی مردم به دلیل مشکلات اقتصادی دانست. در آنموقع مصر از لحاظ سیاسی مشکلاتی داشت و اوضاع به صورتی جلو می‌رفت که نشان میداد حسنی مبارک، رئیس جمهور مادام العمر مصر شده است؛ چراکه انتخاب وی توسط پارلمان انجام می‌شد و همه چیز در قبضه او و تیمش قرار داشت و همین موضوع ایجاد نارضایتی کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان مثال در آخرین انتخاباتی که در قاهره برگزار شد، تنها حدود ۶ تا ۱۴ درصد از مردم مصر در این انتخابات شرکت کردند و نتایج آن نشان داد که قرار است اتفاقی در مصر رخ دهد. از سوی دیگر آنچه در مصر اتفاق افتاد، احساس نارضایتی مردم از سیاست خارجی مصر و کابینه حسنی مبارک بود.

وی ادامه داد: عمده انتقادی که به دولت مبارک شده بود بحث سازش با بسیاری از کشورهای عربی و غربی بود که در آن اواخر داده‌هایی مبنی بر ارتباط مصر با اسرائیل وجود داشت و در نهایت بحث انسداد گذرگاه رفح به نفع رژیم صهیونیستی کلید خورد. همین موضوع باعث افزایش میزان نارضایتی شد اما در نهایت همانگونه که در ابتدا گفتم، مشکلات اقتصادی ستون فقرات انقلاب مصر در سال ۲۰۱۱ بود. از سوی دیگر خودسوزی دست‌فروش تونسی هم یکی دیگر از دلایلی بود که موجب شد فضای افکار عمومی مصر بهم بریزد و همین مساله باعث شد تا شعله‌های انقلاب مصر بالا بگیرد، اما مشکل فقط این مسائل نبود. باید متوجه باشید که انچه مصر و انقلاب این کشور را با مشکل روبرو کرد، فقط بحث اقتصاد نبود، بلکه پس از برکناری حسنی مبارک و انحلال پارلمان، ارتش و قوه قضائیه مصر منحل نشد، بلکه بیش از گذشته قدرت پیدا کرد و همین موضوع باعث شد تا مشکلات عدیده‌ای برای انقلاب مصر به وجود بیاید.

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به تبعات عدم تصفیه و پاکسازی در قوه قضائیه مصر، گفت: عدم پاکسازیِ قوه قضائیه مصر باعث شد تا دو قوه دیگر در این کشور منحل نشود. همین موضوع موجب شد تا انقلاب مصر در ساختار جدید روی کار آمد ولی قانون اساسی جدید مطابق میل مردم شکل نگرفت. از این جهت در فروپاشی مصر پایه‌های قدیم قدرت از بین نرفتند و همان فسادِ حکومت حسنی مبارک به کار خود در زمان مرسی و پس از آنهم ادامه داد و نهایتاً شاهد زندانی کردن مرسی و اعدام او بودیم. در مقابل این وضعیت، انقلاب یمن هم تا حدودی هم راستا با انقلاب مصر بود. در یمن «علی عبدالله صالح» به دنبال حکومت مادام‌العمر بود و تمام قوانین را به نفع خود کانالیزه کرده بود. در یمن، ابتدا مردم قیام کردند و پس از آن احزاب را از دایره قدرت خارج کردند؛ چراکه عبدالله صالح اگرچه به انصارالله نزدیک بود اما تماماً مطیع امر عربستان بود و احزاب هم با او مخالفت نمی‌کردند. نکته‌ای که در مورد انقلاب یمن باید مورد توجه قرار بگیرد این است که در یمن، عملاً فروپاشی کامل حاصل نشد و به همین دلیل انقلاب، در یک دست‌انداز افتاد.

قنادباشی افزود: در سال ۲۰۱۱ و قضیای پس از آن، یمن توانست به عنوان منسجم‌ترین گروه سیاسی، صنعاء را در دست بگیرد و هرانچه که پس از انقلاب یمن مشاهده می‌کنیمف تماماً توسط یمن  در این سالها هدایت و مدیریت شده است. موضوع مهم این است که تمام جناحهای مخالف با انصارالله میخواستند ترور علی عبدالله صالح را به گردن انصارالله بیاندازند اما این سناریو به جایی نرسید. به همین جهت معتقدم که از حرکتی که در یمن اتفاق افتاد نباید به عنوان انقلاب یاد کرد؛ بلکه این موضوع یک رخداد مهم سیاسی – اجتماعی با هدف سرنگونی نظام نبود، بلکه این روند یک حرکت اصلاحی بود تا اوضاع بدون مشکل، به سمت شکل‌گیری یک روند جدید پیش برود. در این میان مشکلی که یمن با آن روبرو شد، تحمیل یک جنگ خونین بر مردم یمن از سوی عربستان سعودی بود. همین موضوع به نوعی آینده یمن را با مشکل مواجه کرده است و عناصر مفید در میدان و ساختار سیاسی بدون تردید پس از آرام شدن این کشور وارد این فرآیند خواهند شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: انچه باعث شد تا انقلاب مصر به بدترین وضع موجود در ان زمان با بن‌بست روبرو شود، دخالت عربستان سعودی در اوضاع داخلی این کشور است. در ان زمان ریاض با صرف هزینه‌های بسیار زیاد باعث شد تا اخوان‌المسلمین در مصر با تکفیری‌ها در یک ترازو قرار بگیرند و حتی از آنها به عنوان تروریست یاد شد. سعودی‌های همانند یمن در مصر هم دست به اقدامهای بسیار خرابکارانه زدند؛ با این تفاوت که آنها در مصر از ابزار سخت استفاده نکردند و هزینه‌های هنگفتی برای سرنگونی اخوان‌المسلمین در قاهره و به حاشیه راندن آنان صورت دادند. رهبران اخوان در آن زمان دستگیر شدند و در این میان سرویس‌های اطلاعاتی ایالات متحده، اسرائیل و بریتانیا هم همراه با عربستان، اخوان المسلمین را آماج هدفهای خود قرار دادند. به همین دلیل سعودی‌ها را باید عامل به بن‌بست رسیدن انقلاب مصر و حرکت مردمی یمن دانست که آینده آن همچنان مشخص نیست.   

منبع: ایلنا

کلیدواژه: اخوان المسلمین حسنی مبارک محمد مرسی مصر یمن انصارالله علی عبدالله صالح اخوان المسلمین عبدالله صالح حسنی مبارک همین موضوع انقلاب مصر انقلاب یمن باعث شد سعودی ها پس از آن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۵۸۰۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اخطار زیست محیطی به سه واحد خدماتی در نهاوند

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان؛ عزیز قیاسی گفت: حسب پایش‌ها، نمونه برداری‌ها و بررسی‌های انجام از واحد‌های خدماتی و تولیدی شهرستان در اردیبهشت ماه امسال، سه واحد خدماتی شامل بیمارستانی، کشتارگاهی و تصفیه فاضلابی به علت آلودگی‌های شیمیایی و میکروبی مورد اخطاریه زیست محیطی قرار گرفتند.

او افزود: اگر این واحد‌ها در مهلت مقرر رفع آلایندگی نکنند، نام آنها در لیست فصل اول امسال برای پرداخت عوارض سبز (تا ۱/۵ درصد فروش آنها) درج و به امور مالیاتی معرفی می شوند.

مسئول حفاظت محیط زیست نهاوند تأکید کرد: چنانچه واحد‌های تولیدی و خدماتی اقداماتی در زمینه حفظ محیط زیست اعم از ایجاد فضای سبز مشجر غیر مثمر، ساخت سیستم‌های تصفیه خانه ایی، نصب دستگاه‌های غبارگیر کنند هزینه مربوطه مشمول تا ۵۰ درصد بخشودگی مالیاتی می‌ شوند.

دیگر خبرها

  • رفع مشکل تامین خوراک شرکت روی بندرعباس در دستور کار قوه قضائیه
  • اخطار زیست محیطی به سه واحد خدماتی در نهاوند
  • حل مشکل 50 ساله ساکنان قشم/ در سفر رئیس قوه قضائیه
  • دشمنان با جنگ رسانه‌ای در مسیر مردم و انقلاب سنگ اندازی می‌کنند
  • تشدید نگرانی صهیونیست‌ها از بایکوت علمی اسرائیل در جهان
  • بازدید علمی دانش آموزان از تصفیه خانه آب ارومیه
  • امیر کویت فردا عازم قاهره می‌شود
  • آیت‌الله حسینی‌بوشهری: طلاب در مسکن و معیشت دچار مشکل هستند
  • آیا رژیم صهیونیستی به رفح حمله می‌کند؟
  • تصفیه‌خانه دوم آب شرب اردبیل ۱۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد